Friday, October 19, 2012

Kisah Sedih : Doktor vs Ayah


Aku sekadar hanya nk berkongsi satu kisah yang agak menyentuh perasaan bila membaca. Jadi, aku ingatkan kpd korang semua sediakan tisu dengan secukupnya sebelum membaca.. :)


Seorang doktor meluru masuk ke ruang hospital dalam keadaan tergesa-gesa selepas mendapat panggilan kecemasan dari pihak hospital.. Dia menukar pakaian dan terus meluru ke blok pembedahan.. Dia mendapati ayah kepada budak yang berada dalam bilik pembedahan sedang berdiri menunggunya.. Apabila si ayah melihat doktor itu, dia terus berteriak..

"Kenapa kamu ambil masa yg lama utk datang..?? Kamu tahu x anak saya dalam bahaya sekarang nie..?? Kamu x ada rasa bertanggungjawab ke..??"

Doktor tersebut tersenyum dan berkata :

"Sy minta maaf, saya berada di luar hospital & sy datang sepantas yg mungkin selepas mendapat panggilan kecemasan tu..dan sekarang, saya harap anda bertenang.. Jadi, saya dapat buat kerja saya.."

"Bertenang kamu kata..?! Kalau anak kamu berada dalam bilik 2 skrang nie, bolehkah kamu bertenang..?? Kalau anak kamu mati sekarang nie apa yg kamu buat..?? Kata si ayah dgn marah..

Si doktor tersenyum lagi & berkata :

"Saya akan kata bahawa Allah telah berfirman dlm kitab-Nya yg suci "drp Allah kita dtg dan kepada-Nya kita kembali".. Doktor x mampu utk memanjangkan hayat seseorang.. Insya-Allah kami akan cuba yg terbaik utk anak kamu.."

"Memberi nasihat bila kita x mengalaminya memang senang..!" gumam si ayah..

Pembedahan tu mengambil masa beberapa jam.. X lama kemudian, si doktor keluar dgn gembira..

"Alhamdulillah..anak anda selamat..!", dia terus berjalan tanpa menghiraukan si ayah. "Kalau kamu ada sebarang soalan.. Kamu boleh tanya jururawat..!"

"Kenapa doktor 2 sombong sangat..?! X boleh ke dia tunggu beberapa minit supaya saya dpt tnya beberapa soalan tentang anak saya..?!", komen si ayah selepas melihat jururawat..

Jururawat itu berkata sambil air mata mengalir di pipinya : "Anaknya meninggal dunia semalam dlm kemalangan jln raya.. Dia berada dlm upacara pengebumiaan anaknya ketika kami menghubunginya utk pembedahan anak encik.. Dan sekarang dia telahpun menyelamatkan nyawa anak encik, dia tergesa-gesa utk menghabiskan upacara pengebumiaan anaknya.." -Terbakor


JANGANLAH KITA MELEPASKAN KESEDIHAN KITA KE ATAS ORANG LAIN.
KERANA MUNGKIN KESEDIHAN ORANG ITU LEBIH HEBAT DARI DUGAAN YG KITA TERIMA.
JADI, BERTIMBANG RASALAH DAN HORMATILAH ORANG LAIN...


2 comments:

Rozuan Ismail said...

sedih sgt cerita ini. jgnlah kita cepat melatah. Orang lain sudah byk berkorban demi kita.Hargai jasa mereka

tetaufiq said...

salam, bye