Monday, June 13, 2011

Hormat Itu Penting

Hormat. Tu yang aku nak bincangkan kali ni. Korang tau ape tu hormat..?? Atau dalam bahasa lainnya; respect, احترام, เคารพ, 尊重, सम्मान, 경의 dan macam2 lagi, tapi masih membawa maksud yang sama, iaitu hormat. Jom kita baca berkenaan dengan hormat...

Ada x sape2 antara korang sume x suka kene respect..?? Xde kan.. Mesti korang suka kena hormat oleh orang lain kan. Tapi, korang pernah x hormat orang lain..?? Hahahaha... Rileks.. Jangan cepat melatah. Aku xde tuju kepada sapa2. Ini just untuk peringatan untuk diri aku dan semua skali. Sebenarnya, aku dah banyak kali dah post pasal benda ni. Tapi xpela, apa salahnya untuk refresh balik ingatan kita agar benda ni sentiasa bermain di dalam kepala kita.

Actually aku nak sentuh sikit pasal mini gath di Berjaya Times Square yang lalu. Overall, memang aku agak berpuas hati dengan organiser yang menganjurkan mini gath tersebut. Kalo ada silap pun, tu biasa la. Kadang2 ada benda yang langsung kita x espect terjadi. Tu biasa, normal. Yang penting, organiser kena pandai untuk kawal keadaan.

Berkenaan mini gath aritu, memang ada sedikit masalah di akhir program. Pihak BTS tiba2 tidak membenarkan untuk berkumpul di tempat berlangsungnya sesi ice breaking dan penyampain hadiah. Pada awalnya, memang aku sedikit 'panas' gak sebab abg garang dh pun mintak permission dari guard yang ada kat situ untuk berkumpul. Alih2, dtg lak 3 orang lagi yang bajet otai untuk mengusir kitorang dari situ atas alasan tidak boleh mengadakan apa2 perhimpunan tanpa kebenaran.

Tapi bila aku fikirkan balik, betullah apa yang diorang cakap tu. Cuba korang bayangkan, orang dtg rumah korang dan wat perhimpunan atau apa2 program tanpa mintak kebenaran dari korang, ape yang korang rasa..?? Mesti marahkan..?? Macam tu gak diorang. Tapi nasib baik diorang x marah dan halau dengan cara yang biadap. We actually need to thanks them for that.

Aku bukan nak back up diorang, dan bukannya menyalahkan organiser, aku cuma menyatakan apa yang aku rasa betul je. Memang kadang2 kita fikir yang kita hanya berkumpul dan berkenal-kenalan, tapi kita xtau apa yang orang lain fikir. Sebab skang ni dah mcm2 kes berlaku. Mereka cuma mahu menjaga keselamatan pengunjung yang lain je. Tambahan lagi itu adalah tempat awam. So, aku mintak korang suma fikir2kanlah kebenaran kata2 aku ni. Kepada sesiapa yang ingin menganjurkan apa2 program lepas ni, kecil atau besar, tolong fikirkan dari segala aspek agar2 bnd2 mcm ni xterjadi lagi dan program korang akan berjalan dengan lancar. Adios...!!!

p/s: maaf andai ada yang marah. jadikannya pengajaran yang membina ke arah sesuatu yang lebih baik


16 comments:

tyka said...

like3x..
tapi kita dah minta permission ....
takpe la..
hope lepas ni smue dapat pengajaran kan..

[k]o{q}i[n] said...

kita hanya tanya kat guard tu, bkn pihak pengurusan.. guard sbnrnya xde apa2 kuasa kalo xde kebenaran dri pihak pengurusan...

~Kirin Selama Perak~ said...

pasni harap tiada lagi masalah macamni...

tyka said...

yup yup.. tp cuma pakguard tu buat cite lain kt pihak pengurusan.. tu jd geram skit.. xpe la.. pengajaran smue. huhu

LUTFI SYAFIQ said...

sokong! totally

[k]o{q}i[n] said...

@KSP: hope so...

@Tyka: mereka bukan org kita. jd ckp mesti berbelit-belit... takut lain yg diorang ckp, laini yang mamat 3 org tu paham...

Afsar said...

tunggu MR KOQIN organised event la..baru benda2 macam ni tak terjadi..kikikiki

p/s: makcik jual cempadak goreng kat area rumah aku bukan main sombong biler aku tanya RM1 dapat berapa biji.. sekali lepas dier jawab aku terus beli kat kedai sebelah..padan muka..wakakaka~

[k]o{q}i[n] said...

@lutfi: tq...

@afsar: erk...aku bukanlah perfect pun. cuma bgtau pe yg aku nmpk la.. mcm perli je..kalo aku wat, ko nk join x..??

HeziqaMushadadLee said...

err,aku hormat kaw ayie!#tetibe!haha

darkbatman said...

cara kita menerima n berfikir menentukan halatuju yg kit bwk.. kehkehkeh

[k]o{q}i[n] said...

@heziqa: tau xpe... tetibe je..

@darkbatman: hurmm..betul tu aie..

Afsar said...

kalau siapa-siapa buat pun insyaallah aku join, selagi dijemput.. Cuma kena tgk time jer..hehehe~

[k]o{q}i[n] said...

@afsar: alert je ngan rsvp. one more thing, aktif2kan lah diri k dekat group di FB...

Sunah Mohammad said...

hormat orang lain untuk dihormati... :)

HeziqaMushadadLee said...

weyh,aku kaw taknak suruh aktifkan diri dekat fb group ke?hehe

[k]o{q}i[n] said...

@sunah: betul tu...

@Heziqa: xpyh suh, ko mmg suka interframe dh...