Thursday, May 26, 2011

Variasi Makanan

Hai sume...!!! Alhamdulillah, aku baru pas bekfes; bihun goreng + begedil. Pas bekfes, mcm biasa la, aku akan BW. Usha2 blog membe2. Tibe2, aku tertarik ngan entri slh sorang membe blogger aku merangkap junior aku kt sekolah. Kalo korang nak tau sape, klik je kt >>sini<<

Macam yang kita sume tau, negara kita memang banyak giler makanan disebabkan kepelbagaian kaum. Ada certain makanan kaum lain yang kita sendiri xtau kewujudannya. Biasala tu, even aku amik bidang food ni pun, banyak lagi yang aku kene study lebih2 lagi kalo melibatkan makanan tradisional. Aku nak share skit makanan tradisional yang famous kt Malaysia ni.

Kaum Melayu

                                         Rendang                                                             Begedil

Kaum India

                                             Kari                                                              Samosa

Kaum Cina

                                            Sup                                                               Wanton

Ni hanya contoh  yang aku bagi, sebab ni antara makanan yang popular kt Malaysia. Aku sendiri pun x habis lagi merasa makanan2 tradisional kaum lain. Sangat banyak. Kalo nak ikutkan, sampai bila2 pun x habis nak rasa. Aku berani jamin, even Chef Wan pun ada lagi makanan yang dia xtau atau x cuba. Sebab kadang2, bila ia melibatkan makanan turun-temurun, ada yang xbagi orang selain ahli keluarga rasa apatah lagi amik resipi.

Bagi aku, kalo korang sume ada kesempatan untuk merasa makanan yang korang xtau, ataupun x penah try, better korang cuba. Sebab kadang2 peluang hanya datang sekali. Ini adalah keistimewaan setiap kaum, mempunyai makanan tradisional yang melambangkan identiti setiap kaum tu. Adios...!!!

p/s; makanan adalah penting untuk hidup, tapi makanan juga boleh membahayakan kesihatan.


6 comments:

muhammadnuraizudidn said...

slm...ihihi..amboi2..haha.. baru aku tau wanton tu makanan cina..ahaha.. sebb kat sabak bernam pun banyak..orng jawa pernah mkn...ihiih..ingatkan makanan tradisi jawa jugak.

Athirah Liyana said...

samosa tu kaum mknan kaum india ke? alaaa..sdpnyaaa

::FAIZ FARISH:: said...

aku suka kari rendang begedil ngan sup... 1 malaysia... hahahaha

[k]o{q}i[n] said...

@din; adoyai...wanton tu cina punye food la.. apela..

@athirah; aah, samosa tu india punya food. termasuklah karipap pun...

@faiz; biasa la, sbb tu aku bubuh food2 ni. sbb tu femes...

riffzam said...

kita untung semua makanan kita boleh rasa skrg ni. :) betul tak?

[k]o{q}i[n] said...

@riffzam; yup...sgt beruntung..