Sunday, October 9, 2011

Beragaklah Sikit Mak Cik....

Alhamdulillah.. Baru lepas breakfast. Nasi lemak 2.0 telur mata, ngan susu Dutch Lady Full Cream. Tapi aku x puas hati ngan sorang makcik ni. X patut betul dia wat org lain mcm tu... Tau la zmn dh berubah, tapi beragaklah skit. Ntah apa yg dia letak smp mcm tu skali dia bg... Ni kalo aku report, tau la dia...


Tu pun kire meriah gak la nasi lemak kt atas ni. Yg aku nye, nasi, sambal ngan telur mata je, RM2.50.. Adehh... Aku bknlah nk merungut sgt, tp berpada-pada la skit. Makcik bukannye buka restoran pun. Duk stall kecik je, xde seat pun. Just khemah sebuah. Xde byr sewa tapak pun. Tapi harga nk mahal2... Kalo sedap tu, xpe la gak. Mak cik guna telur omega 3 ke nk bubuh harga mahal mcm tu..??

Tau la makcik nk cari rezeki. X kata pun rezeki makcik tu haram... Mentang2lah xde org lain yg jual kt situ, jd makcik suka2 hati bubuh harga mcm tu. Kalo lauk lain, xtau la berapa dibubuhnye. Mau nasi lemak ayam sampai RM6... Ish3.... Kalo makcik berniaga kat kawasan elite tu, xpe la gak. Hurmmm....


Dh la... Mls nk ckp lg. Mcm2 hal skang ni... Bg yg berniaga, berniagalah ngan telus. Mark up harga tu standard la, tapi berpada-pada la. Aku pun blaja pasal bisnes ngan food. Sebenarnya ada limit mark-up utk setiap benda. Bukannya leh bubuh sesuka hati. K la... Adios...!!!

10 comments:

мг. вuппу said...

wahhh . . . ! aku suka nasi lemak . standard lah . memang orang zaman sekarang nak untung tak bertempat . . . nasi lemak aku beli dkt dgn tmpt keje aku pun mahal . . . daging + sambal petai sampai rm8 . . tapi aku sodok nasi dengan lauk tu banyak² lah . hahaha . XD

[k]o{q}i[n] said...

@Mr. Bunny: Kalo mmg leh sumbat nasi byk2 dlm perut, leh la amik byk...huhuuhu

✿Cik aYusE✿ said...

lenkli sound je dpn mkcik 2 bru dia sdar nsi dia 2 mhl giler kalah nsi lmak 0ld t0wn haha

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

uik....cekik darah betol mkcik tu..huhu..dia pakai telur omega + beras basmati kowt..keh3.. :P

[k]o{q}i[n] said...

@Cik aYusE: tau xpe... tunggu masa je makcik ni...huhuhuhu

owner : Lynn said...

kesian..aku pnah beli nasi lemak kosong kt 1 kedai ni..kite semua tau yg nasi lemak kosong tu mean nasi+sambal+timun (xde telur/ayam/lauk2 lain) aku bayar harga RM2, then aku balik tgk nasi lemak kosong tu mmg kosong habis sbb nasi semata-mata...(-_-') rm2 melayang utk beli nasi lemak punya nasi shj ! owh wth...sedih T_T haha

[k]o{q}i[n] said...

@owner : Lynn: adehh...siannye... x patut tol la diorang ni.. rse nk sekeh je...

wawa wadzir said...

orang meniaga..camtu la..huhu
amik kesempatan!!

[k]o{q}i[n] said...

@wawa wadzir: tu yg payah...nk niaga, betul2 la...huhuhu

apik pehe said...

sabar bro sabar...kena cari lagi kdai yang terbaik